Na Zborové slávnosti pricestuje 400 spevákov z domova a zo zahraničia

06.06.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 5. júna (TASR) - Na územie Zemplína sa po ročnej prestávke opätovne vrátia tradičné Zborové slávnosti. Na 15. ročník júnového podujatia pricestujú takmer štyri stovky zborových spevákov z domova a zo zahraničia.

Ako TASR informovala Vilma Krauspeová z organizačného tímu podujatia, Zborové slávnosti odštartujú v piatok (15. 6.) dopoludnia vo vranovskom Dome kultúry (DK) prvým festivalovým koncertom. Druhý sa uskutoční v ten istý deň so začiatkom o 16.30 h v priestoroch rímskokatolíckeho kostola v Hanušovciach nad Topľou. V rovnakom čase, a to o 19.00 h odštartujú ďalšie dva koncerty v rímskokatolíckom Kostole Všetkých svätých v Humennom a vo vranovskej Bazilike Narodenia Panny Márie.

Počas piatkových koncertov zaznejú spevy členov mládežníckeho zboru Shalom z Hanušoviec nad Topľou, Českolipského detského zboru z ČR, Detského speváckeho zboru Bodra Pessen z Bulharska, ako aj vranovského Societas Cantica a maďarského speváckeho zoskupenia Székely Mihály.

Pozvaní speváci sa okrem vystupovania vo viacerých zemplínskych mestách zapoja počas zborových slávností aj do tradičného workshopu a seminára. "Uskutočnia sa v sobotu (16. 6.) dopoludnia v DK vo Vranove. Ich obsahom bude predstavenie folklórnych prvkov v tvorbe slovenských hudobných skladateľov a nácvik skladby Aká si mi krásna od Eugena Suchoňa," vysvetlila Krauspeová. Ďalším sprievodným podujatím v Dome kultúry bude výstava výtvarných prác žiakov súkromnej Základnej umeleckej školy z Vranova nad Topľou.

Pätnáste zborové slávnosti vyvrcholia v sobotu o 19.00 h slávnostným Galakoncertom vo vranovskom DK. Zaznejú tam piesne v podaní Dievčenského aj Mládežníckeho zboru Ozvena z Vranova nad Topľou, speváckeho zboru Hron z Banskej Bystrice, Českolipského detského zboru, speváckych zborov Bodra Pessen, Székely Mihály, ako aj zboru Saulainé z Litvy.

Tradičné Zborové slávnosti sú podľa Krauspeovej slov v priebehu roka jediným podujatím svojho druhu na východe Slovenska. "S niečím podobným sa môžme stretnúť až v Banskej Bystrici, Trnave či Bratislave," poznamenala.
 

Vyberte región